Αξιοθέατα

Σύβοτα

Τα Σύβοτα (παλαιότερα ονομαζόταν Μούρτος) είναι ένας κορυφαίος προορισμός διακοπών για πολλούς τουρίστες.

Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσπρωτίας, χτισμένο σε έναν μικρό, απόμερο κόλπο (περίπου 1.000 κάτοικοι). Μάλιστα, χάρη στο καταπράσινο τοπίο του που δένει αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας, το χωριό Σύβοτα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «παραθαλάσσιος παράδεισος», γνωστός και ως «Καραϊβική της Ελλάδας».

Οι υπέροχες διάσπαρτες βραχονησίδες (τα «σύβοτα» κατά τον Θουκυδίδη) φέρνουν στο μυαλό εξωτικά μέρη. Ωστόσο, η εξαιρετική ομορφιά αυτών των νησίδων είναι σίγουρα κάτι που θα ζήλευαν ακόμη και κορυφαίοι προορισμοί διακοπών! Οι οργανωμένες παραλίες στα Σύβοτα είναι ιδανικές για όσους λαχταρούν αυτόν τον τόσο σημαντικό ήλιο και την γαλαζοπράσινη θάλασσα! Στα Σύβοτα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν φαγητό, καφέ ή ποτό με θέα τη μαρίνα και το Ιόνιο Πέλαγος.

Παραλία Μπέλλα Βράκα

Η Μπέλα Βράκα είναι η αμμώδης παραλία που συνδέει τα Σύβοτα με το νησάκι Μουρτεμένο.

Για να φτάσετε στην παραλία πρέπει να περπατήσετε μέσα στη θάλασσα. Αυτή η μικρή, αλλά γραφική παραλία είναι δημοφιλής στους επισκέπτες των γύρω ξενοδοχείων.

Η παραλία είναι επίσης ιδανική για θαλάσσια σπορ. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Bella Vraka με αυτοκίνητο, ωστόσο, πρέπει να το παρκάρετε πάνω από την παραλία και να περπατήσετε το μονοπάτι.

Μόλις δείτε αυτό το υπέροχο μέρος θα εκπλαγείτε.

Δίπλα στο Bella Vraka μπορείτε να βρείτε πιο οργανωμένες παραλίες προσβάσιμες μέσω μονοπατιών ή με βάρκα, καθώς σε μερικές από αυτές είναι αδύνατο να φτάσετε με τα πόδια.

Παραλία Πισίνα - Blue Lagoon

Η παραλία Πισίνα έχει ένα θρυλικό όνομα και είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες στα Σύβοτα. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, αλλά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από την θάλασσα καθώς βρίσκεται στο νησάκι Μούρτος ακριβώς απέναντι από τα Σύβοτα.

Τα καθαρά, τιρκουάζ νερά κάνουν τους επισκέπτες να νιώθουν σαν να κολυμπούν σε μια πραγματική πισίνα της φύσης! Δεκάδες τουρίστες και ντόπιοι επιλέγουν αυτή τη μαγευτική παραλία, καθώς είναι εντελώς ειδυλλιακή. Η παραλία Πισίνα προσφέρει στους απαιτητικούς επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν το μπάνιο τους σε ένα εντελώς εξωτικό μέρος!

Δεν είναι περίεργο που μια πληθώρα ταξιδιωτικών περιοδικών έχουν χρησιμοποιήσει συχνά την παραλία Πισίνα για να προβάλουν τη φυσική ομορφιά των Συβότων!

Παραλία Διαπόρι

Η παραλία Διαπόρι είναι επίσης μια από τις πιο γνωστές παραλίες στα Σύβοτα. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, αλλά η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, καθώς βρίσκεται στο νησάκι του Αγίου Νικολάου ακριβώς απέναντι από τα Σύβοτα.

Τα καθαρά, τιρκουάζ νερά και το συνολικό τοπίο κάνουν τους επισκέπτες να νιώθουν σαν να κολυμπούν σε ένα ανεξερεύνητο εξωτικό νησί ! Δεκάδες τουρίστες και ντόπιοι επιλέγουν αυτή τη μαγευτική παραλία, καθώς είναι απόλυτα ειδυλλιακή!

Μην το χάσετε!

Βραχώνας - Εγκαταλελειμμένος Οικισμός

Ακριβώς πάνω από τα Σύβοτα στα βουνά που απλώνονται προς τα δυτικά, θα βρείτε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό “Βράχωνας”. Ο Βράχωνας έχει περισσότερα από 50 πετρόχτιστα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία κατέρρευσαν κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι πολύ σημαντική καθώς αντικατοπτρίζουν το στυλ των περισσότερων από τα παλιά σπίτια της περιοχής, στα παλιά χρόνια.

Η επίσκεψη στον Βράχωνα είναι πολύ σημαντική καθώς μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετική πανοραμική θέα στα Σύβοτα, από σχεδόν 650 μέτρα υψόμετρο. Επίσης, το περπάτημα στα ήσυχα δρομάκια του γραφικού χωριού θα σας κάνει να νιώσετε σαν να μεταφέρεστε πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή που η ζωή ήταν πιο απλή. Επιπλέον, θα βρείτε ένα όμορφο μικρό ξωκλήσι του Αγίου Ηλία στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πηγές του ποταμού Αχέροντα

Θεωρείται “must see” για κάθε επισκέπτη της Θεσπρωτίας να επισκεφθεί τις Πηγές Αχέροντα (2 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Γλυκής-Πάργας).

Ο Αχέροντας είναι ποτάμι με πολλές πηγές  Διασχίζει το νομό Ιωαννίνων, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία. Το όνομά του πιθανότατα προέρχεται από τη λέξη “άχος” (= λύπη) και σημαίνει “το ποτάμι της θλίψης”. Από την άλλη, με βάση τις ανεξάντλητες πηγές από την ελληνική μυθολογία, υποστηρίζεται ότι ο Αχέροντας ήταν ο ποταμός όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, για να φτάσει στον Άδη. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι κάποτε ζούσε ένας δράκος, που δηλητηρίαζε τα νερά και τον σκότωσε ο Αηδωνάτος ή ο Αηδωνέας, που με τον καιρό έγινε Άγιος Δονάτος (πολιούχος του τόπου).

Οι πηγές του Αχέροντα πάντα προσέλκυαν και προσελκύουν κόσμο. Όλος ο τόπος είναι ένα ποίημα της φύσης και το περπάτημα στα δροσερά νερά του ποταμού, είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις.

Τέλος, να τονίσουμε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται την περιοχή λόγω των διαφόρων δραστηριοτήτων που προσφέρονται (π.χ. rafting, ιππασία, καγιάκ, διάσχιση φαραγγιού).

2025 - Πηγή: Ιντερνετ

Κύλιση στην κορυφή